Bygge- og anleggsbransjen
I Tyskland er bygg- og anleggsbransjen en viktig sektor når det gjelder produksjon og sysselsetting, foran de klassiske tyske industrisektorene maskinindustri og chemicals & pharmaceuticals.
Også i Sveits er byggebransjen tradisjonelt sterk. i 2022 vil den stå for mellom 10 og 15 prosent av bruttonasjonalproduktet. Felles for begge landene er imidlertid en motvilje mot å investere i digitalisering. Særlig små bedrifter har en tendens til å være skeptiske. I Sveits sier 40 prosent av de små og mellomstore bedriftene at de vil investere mindre eller like mye penger i digitalisering de neste ett til fire årene. I Tyskland er tallene bare litt bedre.
Hovedorganisasjonen for den tyske byg gebransjen ser imidlertid en "holdningsendring": Bedriftenes holdning er i ferd med å endre seg, fordi bygninger og infrastrukturer i nær fremtid blir stadig mer komplekse og i tillegg til mer og mer teknisk kunnskap krever et mye tettere samspill mellom alle aktører, samt tekniske forutsetninger for moderne visualiseringer, databehandling og beregninger.
Alt i alt gir digitaliseringen i byggebransjen mange muligheter til å optimalisere prosesser, redusere kostnader og øke effektiviteten. I denne sammenheng er det viktig at bedriftene setter seg grundig inn i mulighetene og utfordringene og investerer målrettet i teknologi og løsninger.
Løsninger for digitalisering i byggebransjen
Byggebransjen er kjent for å være en av de største og viktigste sektorene i økonomien, men bruker fortsatt ofte tradisjonelle metoder og prosesser. En digital transformasjon kan imidlertid gi betydelige fordeler, spesielt når det gjelder effektivitet, kostnadsreduksjon og forbedring av prosjektleveransen.
I det følgende presenteres løsninger, implementeringsalternativer og eksempler på anvendelse av digitalisering i byggebransjen:
Anvendelsesområder for digitalisering i bygg- og anleggsbransjen
IoT-sensorer og annen teknologi kan brukes til å overvåke bygninger og samle inn data om tilstand og bruk. Dette bidrar til å identifisere og utbedre potensielle problemer på et tidlig stadium og optimalisere effektiviteten i bruken av bygningen. Vedlikehold og vedlikehold av bygninger kan også forbedres ved hjelp av digitale løsninger.
Praktiske eksempler
Produsenten av varmeteknologi Viessmann:
Varmeteknologiprodusenten satser på IoT-plattformen "Viessmann Vitoconnect", som gjør det mulig for kundene å styre og overvåke varmesystemene sine via en app. Via plattformen kan kundeservice også få fjerntilgang til varmeanleggene for å utføre vedlikeholdsarbeid eller utbedre problemer. Dette sparer både kunder og bedrifter for tid og kostnader.
Byggefirmaet Max Bögl:
Max Bögl satser på digitale løsninger for anleggsstyring og overvåker bygningene og anleggene sine med IoT-sensorer og annen teknologi.
Byggeprosjekter er ofte svært komplekse, og mange ulike bransjer og selskaper er involvert. For å kunne jobbe effektivt er det avgjørende med godt samarbeid og god kommunikasjon. Her kan digitale plattformer og løsninger, for eksempel samarbeidsverktøy som forenkler samarbeid og kommunikasjon, spille en viktig rolle.
Praktisk eksempel på bruk av digitale løsninger for å forbedre samarbeidet i byggebransjen
RIB Software:
Selskapet tilbyr en skybasert plattform kalt "MTWO", som samler all relevant data og informasjon om et byggeprosjekt i ett sentralt system. Ved å bruke MTWO får alle prosjektdeltakerne tilgang til all viktig informasjon når som helst, noe som forbedrer samarbeidet og øker effektiviteten.
Digitale sensorer og IoT-teknologi (Internet of Things) brukes ofte til å samle inn og evaluere viktige data i sanntid. På denne måten kan byggeprosjekter styres mer effektivt, og potensielle problemer og risikoer kan identifiseres og utbedres på et tidlig stadium.
Praktisk eksempel
Trimble tilbyr en rekke løsninger og teknologier som gjør det mulig å styre byggeprosjekter mer effektivt og kostnadseffektivt. Her spiller også sensorer og nettverksenheter som gjør det mulig å samle inn data og evaluere dem i sanntid, en viktig rolle.
Digitaliseringen av byggeprosesser gir i seg selv mange muligheter for optimalisering. Digitale planleggingsverktøy og programvare kan for eksempel brukes til å lage byggeplaner raskt og effektivt. Også innen 3D-printing og robotteknologi finnes det allerede de første anvendelsene i byggebransjen som gjør det mulig å produsere komponenter raskt og kostnadseffektivt.
I tillegg til de nevnte bruksområdene finnes det mange andre muligheter for digitalisering i byggebransjen. Digitale løsninger kan for eksempel også brukes til innkjøp, håndtering og bearbeiding av materialer. Bruken av virtuell og utvidet virkelighet for å visualisere byggeprosjekter og simulere byggeprosesser blir også stadig viktigere.
Konklusjon
Alt i alt kan man si at digitaliseringen i byggebransjen allerede har gjort store fremskritt og fortsatt byr på en rekke muligheter. Ved å ta i bruk digitale løsninger og teknologier kan bedriftene optimalisere prosessene sine, redusere kostnadene og øke konkurranseevnen. I denne sammenheng er det viktig at bedriftene setter seg grundig inn i mulighetene og utfordringene og investerer målrettet i tilsvarende teknologier og løsninger. Bare på denne måten kan de dra nytte av fordelene ved digitalisering og forbli konkurransedyktige.